Dinsdag 3 mei trokken we met het SportaMundi team naar Sint-Pieters Leeuw om een bezoek te brengen aan basisschool ‘Den Top’. Daar gingen die dag SportKompas-testjes door voor de leerlingen van het 3e en 4e leerjaar. Voor hen was de SportKompaservaring éxtra speciaal deze keer, want ze werden ‘omsingeld’ door camera’s die kwamen filmen hoe ze de testjes aflegden, wat ze ervan vonden en wat ze met de resultaten zouden doen.

Minister van Sport en Onderwijs Ben Weyts ter plaatse

Net als de leerlingen van basisschool Den Top kregen al meer dan 20.000 kinderen de kans om deel te nemen aan SportKompas en om dus een oriëntatie te krijgen naar de sporten die ze graag doen en/of goed kunnen. “We willen dat kinderen al vroeg in contact komen met zoveel mogelijk sporten en beweegvormen, want nu is de keuze dikwijls beperkt tot de interesses van ouders of vriendjes”, zegt Vlaams minister van Sport en Onderwijs Ben Weyts.

“Het Sportkompas helpt hen te ontdekken welke sport(en) ze graag doen, goed kunnen en dus het best bij hen past, zodat ze snel de smaak te pakken krijgen. De lokale besturen kunnen hen dan nog eens doorverwijzen naar de dichtstbijzijnde club in kwestie.”
— Minister Ben Weyts

Hoe eerder kinderen beginnen met sporten, hoe beter. Maar niet alle jongeren vinden snel de weg in het brede sportaanbod. Vaak bepalen de ouders of vriendjes of er gesport wordt en ook welke sport er dan beoefend wordt. “Als Mozes niet naar de berg komt, dan brengen we de berg naar Mozes”, zegt Weyts. “We willen alle kinderen op weg zetten richting sport en bewegen.”

Jongen staat op evenwichtsbalk terwijl minister Ben Weyts toekijkt

Evolutie van SportKompas dankzij steun van Sport Vlaanderen

SportKompas startte in het schooljaar 2016-2017 en werd vorig jaar verder uitgebreid. Weyts maakte daarvoor € 1,3 miljoen vrij. De sportverenigingen zien jonge sporters natuurlijk graag komen, zeker omdat de coronacrisis voor een terugval van het ledenaantal zorgde. Dankzij deze uitgereikte extra middelen kunnen de provinciale testteams van Sportwerk Vlaanderen vzw meer kinderen -tot wel 100.000- testen via het digitaal platform van SportaMundi vzw. De scholen en de lokale besturen worden zo volledig ontlast.

Aan de hand van beweegoefeningen en op basis van wat het kind leuk vindt, wijst SportKompas de weg naar de juiste sport. Momenteel oriënteert SportKompas de kinderen al richting 43 sporten zoals voetbal, tennis en wielrennen, maar ook naar minder bekende sporten zoals roeien, schermen of klimmen. In de toekomst zal dit aanbod nog verder uitbreiden.

Wanneer we naar de I DO top 3 kijken, dus naar de sporten die kinderen door hun motorische basisvaardigheden goed kunnen, staan gymnastiek en atletiek steevast in de top 3. Basketbal, volleybal en voetbal wisselen elkaar jaar na jaar af om die top 3 te vervolledigen. Voetbal, tennis en tafeltennis komen dan weer vaker terug wanneer gepeild wordt naar bewegingen die een kind leuk vindt. Bekijk zelf de resultaten in het SportKompas dashboard van Sport Vlaanderen.

“Als je op jonge leeftijd de juiste sport vindt, dan is de kans groot dat je ook lang blijft sporten. Dit is dus vooral een investering in de kinderen zelf. Maar ook de sportclubs gaan het effect hopelijk zien in hun ledenaantallen. En wie weet, misschien ontdekken we via het SportKompas wel enkele toptalenten voor de toekomst.”
— Minister Ben Weyts

Wat zijn de volgende stappen?

SportaMundi, Sport Vlaanderen en Sportwerk Vlaanderen werken nauw samen om de werking van SportKompas zo goed mogelijk te laten verlopen. Onze eerste prioriteit is om de leerlingen (en gemeenten en scholen) een kwaliteitsvolle ervaring te geven van de organisatie van SportKompas, en natuurlijk ook om ze allemaal een SportKompas rapportje te bezorgen.

Als volgende stap bekijken we nu samen hoe we de processen nog vlotter kunnen laten verlopen zodat een groter volume van testafnames volgend schooljaar mogelijk is, aangezien de interesse in SportKompas steeds blijft stijgen!

Daarnaast doen we ook een grondige denkoefening over de beleving van de leerlingen. We willen dat SportKompas als een unieke ervaring beschouwd wordt en dat het voor altijd herinnerd kan worden als een hele leuke beleving waarbij de leerlingen ook iets hebben bijgeleerd.

Interesse in SportKompas?

Voor uitgebreide informatie over SportKompas kan je terecht op de website sportkompas.be. Wil je graag als sportdienst/gemeente SportKompas organiseren voor de scholen in jouw gemeente? Ga dan naar de website van Sport Vlaanderen en schrijf je in!