Wat zijn de volgende stappen van ‘Bewegen kan je meten’?

20 scholen gaan dit schooljaar verder aan de slag met ‘Bewegen kan je meten’ na het pilootproject van schooljaar 2021-2022. We schreven eerder al een samenvatting van het afgelopen pilootproject. Hoe we het project dit schooljaar (2022-2023) zullen aanpakken en welke veranderingen zijn doorgevoerd, lees je hieronder.

Hoe verloopt ‘Bewegen kan je meten’ na het pilootjaar?

8 basisscholen en 12 secundaire scholen zetten het traject met ‘Bewegen kan je meten’ verder met in totaal bijna 5000 leerlingen. Na het eerste gratis pilootjaar is de kostrprijs voor het schooljaar 2022-2023 1 EUR per leerling.

Een aantal scholen zullen dit jaar voor het eerst deelnemen. Die scholen begeleiden we via een online infosessie waarin we een demo geven van het platform, en waarin we meer informatie verstrekken over de praktische aanpak (organisatie van testsessies, ontlening van materiaal, welke testjes…).

Heb jij ook interesse om dit schooljaar mee in te stappen? Dat kan nog steeds! Contacteer ons via info@sportamundi.com. Ook al jouw vragen ontvangen we met plezier.

Nabije toekomst

Extra beweegvaardigheidstesten

Op dit moment bieden we 9 fysieke testen en 2 lichaamsmetingen aan. De instructiefiches van deze testen kan je vinden onderaan deze pagina. De fysieke testen zijn gebaseerd op de KLUSCE-componenten en zijn wetenschappelijk goedgekeurd en aanbevolen door UGent.

De leerkracht kan ervoor kiezen om een selectie van deze testen te doen, of om alle testen af te nemen. In het afgelopen pilootjaar kregen we vaak de vraag of het mogelijk is om andere testen toe te voegen aan het platform. Het lijkt ons heel waardevol om enkele extra testen toe te voegen. Op deze manier kunnen de nieuwe testen ook afgenomen worden met de app en kunnen de resultaten ervan verzameld en opgevolgd worden in het platform. Welke testen dat zijn, wordt bepaald in overleg met het team en UGent. Wanneer er gepubliceerde normwaarden voorhanden zijn, voegen we die toe aan het platform. De data van alle testen zullen kunnen opgevolgd worden om de evolutie te meten.

Heb jij een voorkeur voor bepaalde tests? Laat het ons zeker weten via info@sportamundi.com.

Motorisch quotiënt

Het Motorisch Quotiënt is dé manier om de motorische competenties van leerlingen in kaart te brengen en op te volgen.

We beschreven eerder al wat je precies moet doen om tot een motorisch quotiënt te komen en welke voordelen er zijn in een van onze vorige blogs.

Kort samengevat bereken je het Motorisch Quotiënt door vier testen af te nemen waarmee motorische competenties van leerlingen efficiënt gemeten worden: zijwaarts springen, zijwaarts verplaatsen, achterwaarts balanceren en oog-hand coördinatie. Deze vier testen zijn al opgenomen in ons platform en beschikken over benchmarks voor leerlingen van 6 tot 20 jaar. Wanneer de vier testen zijn afgenomen en de scores zijn ingegeven, kan die data omgezet en uitgedrukt worden in een Motorisch Quotiënt (MQ).

De berekening van het MQ is binnenkort beschikbaar in ons platform en is, voor zowel leerlingen als leerkrachten, een haalbare en snelle methode om de motorische competenties van leerlingen bij te houden, waardoor ook op individueel niveau gefocust kan worden op het ontwikkelen van motorische vaardigheden. Zo wordt ingespeeld op de noden van iedere leerling.

SportaMundi_BKJM-na-pilootjaar-2


SportaMundi_BKJM-na-pilootjaar-1